Ergonomiråd til hjemmekontoret

Ergonomiråd til hjemmekontoret

Arbeidslivet som vi kjenner det har endret seg kraftig siste ukene. For de som har yrker der man kan jobbe hjemmefra har det blitt den nye hverdagen. De fleste vil i løpet av denne tiden kjenne litt på at det å jobbe fra sofaen eller kjøkkenbordet gjør noe med kroppen over tid. Vi fysioterapeutene i bedriftshelsetjenesten din vil dele noen tips som kan være til hjelp her.

 Det som vi pleier å si når vi møter dere ute på arbeidsplassen gjelder fortsatt. Det viktigste du gjør er å være nysgjerrig på egen helse og søke årsaken når kroppen gir signal om at det du foretar deg ikke er så godt for deg. I en tidlig fase av en plage er det ofte svært lite som skal til å få til en positiv endring. Er det vanskelig å finne årsaken selv så spør du. 

 

 1. Vurder egen arbeidsstilling og tilpass den best mulig! Det viktigste er å finne god støtte for kroppen mens du jobber ut fra de forutsetninger du har hjemme. Det er lett og tenke at man er prisgitt de forhold man har i hjemmet, men med å ta seg litt tid til å tilpasse seg en ny hverdag, være kreativ og lete etter gode løsninger kan man oppnå overraskende mye.
   
 2. Pass på at du ikke sitter med for lavt bord og høy stol, eller motsatt. Bruk en krakk/puff til beina. Sitter du i sofa, så støtt opp korsryggen og under armene med puter så du sitter behagelig. En god investering kan være et brett for laptop for de som bruker det. Støtte for armene er særlig viktig.
   
 3. Hvorfor er støtte for armene viktig; Armene ankres inn på overkroppen med skulderblad, kragebein og tilhørende muskler. Muskulaturen i øvre rygg og nakke, samt skulderleddet er et finkomponert system som er med og stabiliserer bevegelsen fra arm og hand inn på tastaturet. Uten støtte for armene må stabiliseringsjobben gjøres kun muskulært ut fra skulderen. Kan du hente litt «gratis» stabilitet fra et underlag vil musklene kunne få den avlastningen som kanskje er nødvendig for å senke skuldrene og unngå plager.
   
 4. Har du spesielle tilpasninger på kontoret ditt, for eksempel en underarmstøtte, så er det alltid lov å spørre om det er greit å låne den hjem for perioden om du ser at det vil være til hjelp.

 5.  Det viktigste rådet er likevel å ta avbrekk i arbeidsdagen. Med hjemmekontoret mister vi den aktiviteten vi starter dagen med som innebærer at vi kommer oss ut av heimen og beveger oss mot en arbeidsplass. Denne er gull verdt for mange selv om den ikke oppleves som direkte aktivitet.
   
 6. Gjør øvelser for armer og skuldre, rist løs og tøy nakken. Du trenger ikke ha så mye forskjellig aktivitet nødvendigvis. Finn det du liker og ta fatt derfra. Med situasjonen vi står i nå er det uante mengder tips og råd på nett for egentrening og aktivitet. Let og du finner. Vi legger også ved noen øvelser her som vi synes er gode.
   
 7. Sørg for en god dose frisk luft hver dag innenfor smittevernbestemmelsene. Godt for fysisk helse og godt for hodet J 

 

Noen små illustrasjoner på veien finner du her